Hvordan virker en hybridbil? Vidste du at..

Hybridbiler bliver mere og mere populært. Der bliver solgt flere og flere på det danske bilmarked.

Derudover tilbyder flere og flere bilmærker en hybridbils model. Alligevel er mange mennesker stadig usikre på, om en hybridbiler passer til deres personlige hverdagsbehov, og om de har den samme kvalitet som en bil med en forbrændingsmotor.

Men hvad er en hybridbil?

En hybridbil er en bil der bliver drevet af mindst to forskellige teknologier.

I de fleste tilfælde er det en forbrændingsmotor (det som du kender som en almindelige benzinbil eller dieselbil) som i samarbejde med en el-motor driver bilen.

Der findes forskellige typer hybridbiler alt afhængig af hvordan de forskellige teknologier, ofte en forbrændingsmotor og en elmotor, bliver sat op i forhold til hinanden.

Der kan være flere fordele ved købet af en hybridbil.

Hovedsageligt skelner man mellem tre typer hybridbiler: Hybrider, Plugin-Hybrider og Mild-hybrider.

Dem forklare jeg nærmere om i den nedenstående del.

Hybrider

Denne type hybridbil skifter automatisk mellem forbrændingsmotoren og elmotoren.

Batteriet oplades, når forbrændingsmotoren, som enten er en diesel eller benzin motor, starter eller når bilen bremser. Ikke alle modeller har et anhængertræk.

Hybrider kører langt på literen, men ikke langt på el.

Plugin-Hybrider

En plugin-hybrid kan fungere som ren elbil på korte ture, der afhænger af batteriets kapacitet. Det er lige nu typisk 16 km – 60 km på et fuldt opladet batteri.

Da batteriteknologien løbende bliver videreudviklet, vil selve rækkevidden i fremtiden stige.

Derudover kan den også fungere som en hybrid hvor den både kører på el og brændstof, enten diesel eller benzin.

Som sidste mulighed kan den også køre på brændstof hvis batteriet er tomt. Derved kan den stadig køre langt på literen hvilket takket være hybrid teknologien.

Bilen har en høj vægt, da den både har en forbrændingsmotor, samt en elmotor og et relativt stort batteri. Plugin-hybrider er pga. den avancerede teknologi ofte lidt dyre end lignende modeller med bare en forbrændingsmotor.

Ikke alle modeller af plugin-hybridbiler har et anhængertræk.   

Mild-hybrider

En mild-hybrid kører primært på diesel eller benzin. Derfor anser mange den som en ‘falsk’ hybridbil.

Den tilkobler i kort tid en understøttende lille elektrisk motor, men kan ikke alene køre på elmotoren.

En mild-hybrid kører længere på literen end traditionelle biler. Mild-hybrider er ofte billigere sammenlignet med plugin-hybrider.

Dens batteri er lille og derfor let. Derfor er pladsforholdene som i almindelige biler. Den kan fås med et anhængertræk. 

Hvilken type hybridbil passer til dit behov?

Hvis du er usikker på om en hybridbil passer til ens behov, er det en godt ide at køre en lang prøvetur.

Herved er det bedst hvis du kører som du plejer at køre i hverdagen. F.eks. hvis du kører meget motorvej, så er det også godt hvis du gør det på prøvekøreturen, det giver en følelse af, om du sidder i din rigtige nye bil eller ej.

Om en bestemt type hybridbil passer til ens behov afhænger i høj grad af ens kørselsmønster.

Der er forskellige tommelfingerregler du kan følge ved valget af en bestemt type hybridbil.

Ved ren el kørsel vil bilen typisk køre ⅔ af den rækkevidde bilfabrikanten har opgivet, om sommeren, lidt mindre om vinteren og ved kørsel på motorvejen.

Hvis du kører meget i byen, vil både en hybrid og en plugin-hybrid møde dit personlige kørselsbehov.

Ikke alle hybridbiler har en elmotor, der alene er kraftig nok til at køre 80 km/t. En plugin-hybrid kan godt køre på el alene på landevejen, og efterhånden bliver der også solgt modeller, der opnår en fornuftig rækkevidde.

Ved motorvejskørsel vil hybridbiler ved de høje hastigheder typisk køre på brændstof.

Efterhånden findes der dog plugin-hybrider der også kan klare disse hastigheder på el. Dog vil forbrændingsmotoren slå til ved accelerationen. 

Bilen skal passe til chaufføren

Da der idag findes hybridbiler, som bliver solgt i mange forskellige størrelser og priser, vil der være gode muligheder for at finde et model der passer til dit personlige hverdagsbehov.

Det er altid godt at huske at en plugin-hybrid har lidt mindre plads, da batteriet fylder og ofte giver mindre plads.

Bilens ladekabel vil også tage en del af pladsen i bagagerummet. Hvis du er interesseret i en plugin-hybrid er det vigtigt at undersøge hvilke opladningsmuligheder, som du har adgang til.

Derudover skal man også huske at hybrider og plugin-hybrider har automatgear. Selvom det generelt er lettere at køre en bil med automatgear end med manuelt gear, kan det kræve lidt tilvænning hvis du ikke er vant til det..